Вам вже виповнилось 18 років?
Сомельє досі не можуть досягти єдиної думки щодо цілей і призначення декантування. Також тривають дискусії про те, яке вино слід подавати в декантері, а яке можна наливати безпосередньо з пляшки. Переливання вина з пляшки в графин(декантер) може мати ще одну мету - дати вину "подихати" для повнішого розкриття аромату. Сомельє називають цей процес аерацією. Для такого вина не обов'язково наявність осаду, але для витриманих напоїв декантування може одночасно включати видалення осаду та аерацію.
Наші поради, щодо окремих сортів винограду:
Авессу (Авессо) - не потрібно декантувати
Азал - не потрібно декантувати
Айрен - не потрібно декантувати
Александроулі - можна аерувати
Аліканте Буше - можна аерувати
Альбаріньйо - не потрібно декантувати
Альфрокейро - можна аерувати
Альяніко - можна аерувати
Амарал (Азал Тинто) - можна аерувати
Арагонеш - можна аерувати
Арені Нуар - можна аерувати
Арінту (Арінто) - не потрібно декантувати
Бага - можна аерувати
Барбера (Перріконе) - можна аерувати
Блауфранкіш (Блуфранкіш, Лембергер) - можна аерувати
Божоле - не рекомендується декантувати
Бонарда - можна аерувати
Борракал - не рекомендується декантувати
Бордо - не рекомендується декантувати
Бордоліно - декантують рідко, бо низький вміст танінів
Бурбуленк - не рекомендується декантувати
Бургонь Аліготе - не рекомендується декантувати
Бургунді - короткий період аерації (15-30 хв)
Вальполічелли - декантують рідко, бо низький вміст танінів
Вельшрислінг - не рекомендується декантувати
Верделло - не рекомендується декантувати
Вердехо - не рекомендується декантувати
Верментіно - не рекомендується декантувати
Віньйяо – не рекомендується декантувати
Віоньє - не рекомендується декантувати
Віура (Макабеу) - не рекомендується декантувати
Гаме - не рекомендується декантувати
Гарганега - не рекомендується декантувати
Ґарнача (Гренаш) - не рекомендується декантувати
Гренаше Блан - не рекомендується декантувати
Ґарнача Тінторера - можна аерувати
Ґевюрцтрамінер - не рекомендується декантувати
Годелло - не рекомендується декантувати
Глера - не рекомендується декантувати
Грасіано - бажано декантувати 15 хвилин
Грекетто - не декантувати
Ґренаш - не декантувати, бо можуть швидко втратити свіжість та ароматику, через вплив кисню
Гро Мансанг - бажано декантувати 15 хвилин
Ґрюнер Вельтлінер - не рекомендується декантувати
Гувейо - не рекомендується декантувати
Дольчетто - не рекомендується декантувати
Дорнфельдер - не рекомендується декантувати
Доурейро - не рекомендується декантувати
Друпеджо - не рекомендується декантувати
Еспадейро - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 24 годин.
Зінфандель - не рекомендовано декантувати
Каберне Буше - не декантувати
Каберне Совіньйон - можна декантувати (аерація)
Каберне Фран - можна декантувати (аерація)
Канайоло - не декантувати
Каріньян - не декантувати
Карменер - можна декантувати (аерація)
Карріканте - не декантувати
Каштелао - бажано декантувати 15 хвилин
Кот Роті - потрібно декантувати
Коломбар - бажано декантувати 15 хвилин
Корвіноне - не рекомендовано декантувати
Кортезе - не рекомендовано декантувати
Мальбек - бажано декантувати 15 хвилин
Мальвазія - можна декантувати (аерація)
Марсан - потрібна аерація
Марселан - не декантувати
Менсія - не рекомендовано декантувати
Мерло - можна декантувати (аерація)
Мелон де Бургонь - не рекомендовано декантувати
Молінара - можна декантувати (аерація)
Монастрель (Мурведр,Матаро) - не рекомендовано декантувати
Монтепульчано - не рекомендовано декантувати
Москатель - бажано після відкриття пляшки декантувати 15-30 хвилин
Муртейра - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Мускадет - може втратити свою свіжість і характер при надмірній аерації.
Мускат - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Мцване (Мцване кахурі) - не рекомендовано декантувати
Нарагус - не рекомендовано декантувати
Наско - бажано декантувати 15 хвилин
Неббіоло - не рекомендовано декантувати
Негроамаро (Негро амаро) - не рекомендовано декантувати
Нерелло Маскалезе - бажано декантувати 15 хвилин
Одеський Чорний (Аліберне) - бажано декантувати 15 хвилин
Оселета (Озелета) - бажано декантувати 15 хвилин
Падейро - не рекомендується декантувати
Паломіно - не рекомендується декантувати
Парельяда - не рекомендується декантувати
Педро Хіменес - бажано декантувати 15-20 хвилин
Пекоріно - не рекомендується декантувати
Піно Блан - не рекомендується декантувати (більшість білих вин "Grand Cru" віком від 5 до 15 років потрібно декантувати)
Піно Ґрі - може втратити свою свіжість і характер при надмірній аерації.
Піно Ґріджіо - може втратити свою свіжість і характер при надмірній аерації.
Піно Нуар - не декантувати, бо може швидко втратити свіжість та ароматику, через вплив кисню
Пінотаж - не рекомендовано декантувати
Примітиво (Зінфандель) - бажано декантувати 15 хвилин
Проканіко - не декантувати
Пті Вердо (петіт Вердо) - не рекомендовано декантувати
Пті Сіра (Петіт Сіра)- не рекомендовано декантувати
Пті Шаблі - не рекомендовано декантувати
Пуньітелло (Пугнітелло) - не декантувати
Рабігадо - потребує декантації
Рислінг - не рекомендовано декантувати
Ркацителі - не рекомендовано декантувати
Рондінелла - не рекомендовано декантувати
Руссан - потрібна аерація
Савіньйон Грі - не рекомендовано декантувати
Санджовезе - не рекомендовано декантувати
Сапераві - не декантувати
Семільйон - бажано декантувати 15 хвилин
Сенсо - має виражену кислотність, не декантувати
Сіра - не рекомендовано декантувати
Совіньйон Блан - може втратити свою свіжість і характер при надмірній аерації. Не декантувати.
Темпранільйо - не рекомендовано декантувати
Терольдего - не рекомендовано декантувати
Тібурен (Тібур,Тібулен) - не рекомендовано декантувати
Тінта Амарела - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Тінта Барокка - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Тінта Као - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3годин.
Тінта Негра - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Тінта Роріз - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Торіґа Насьональ - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Туріґа Франка (Туріга Франсеса) - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Трайадура (Тражадура) - не рекомендовано декантувати
Трамінер - не рекомендовано декантувати
Треббіано - не рекомендовано декантувати
Трінкадейра - бажано після відкриття пляшки декантувати в графині(карафі)Випити бажано протягом 2-3 годин.
Цвайгельт - не рекомендовано декантувати
Чил’єджоло - не рекомендовано декантувати
Шаблі - не рекомендується декантувати
Шардоне - не рекомендується декантувати (більшість білих вин "Grand Cru" віком від 5 до 15 років потрібно декантувати)
Шареллу (шарелло) - не рекомендується декантувати
Шенен Блан - не рекомендується декантувати
Шпадейро - не рекомендується декантувати
Спробуйте експериментувати з вином і вам відкриється світ чудових смакових та ароматичних пригод.
Читайте також в нашому блозі, щоб дізнатися все про декантування: Мистецтво декантування: Вино у своїй кращій формі
Дата публікації : 04.08.2024
Корисна інформація Дивитись все